Asociația “Produs de Cluj”
Pentru că acum vremurile nu sunt prea bune și nu vă putem invita la noi în târg. Ne-am adaptat noilor reguli și am decis să venim noi la dumneavoastră pentru a nu vă lipsi de produsele alimentare tradiționale preferate. Facem asta având grijă de dumneavoastră dar și de noi, respectând toate măsurile de protecție care se impun în condițiile actuale.
Așadar, livrăm la ușa dumneavoastră produsele partenerilor noștri din Asociația Produs de Cluj. Respectiv brânzeturi și produse din carne, uleiuri presate la rece, zacuscă, dulcețuri, siropuri și sucuri naturale, fructe și legume, miere de albine, prăjituri de casă, produse cosmetice și de igienă personală, ba chiar și vinuri. Toate acestea provin de la micii întreprinzători clujeni, astfel că ne continuăm misiunea de a sprijini economia locală, afectată de aceste vremuri de restriște. Produsele sunt manevrate respectând toate regulile de igienă și protecție sanitară, pe întreg lanțul de fabricație, ambalare și distribuție, având avizele necesare.
Este modalitatea prin care ne îndeplinim misiunea de a sprijini micii producători clujeni, dar ajutăm și în ceea ce privește limitarea circulației persoanelor.

Înființată la sfârșitul anului 2010

Asociația “Produs de Cluj” a luat ființă la sfârșitul anului 2010. Fondatori fiind Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCTC) și Agro Transilvania. Mai apoi, locul CJCPCTC a fost luat de Şcoala Populară de Artă „Tudor Jarda”. Cel mai mare sprijin îl acordă Consiliul Județean Cluj, care finanțează și susține activitatea Asociaţiei.

Înfiinţarea acestei organizaţii a fost determinată de nevoia, conştientizată de autorităţile locale, de a crea un cadru legal prin care micii meşteşugari şi producătorii clujeni, păstrători ai tradițiilor populare și culinare clujene, să fie sprijiniţi în demersul lor de a păstra şi perpetua patrimoniul cultural rural clujean. Prin acţiunile sale, Asociația „Produs de Cluj” contribuie la dezvoltarea şi promovarea micilor întreprinzători, cu precădere a celor din mediul rural, asigurându-le reprezentarea la nivel național şi internațional. Prin facilităţile acordate, micii meşteşugari şi fermieri din zonele rurale sunt sprijiniţi să păstreze tradiţiile, să rămână aproape de sat, iar împătimiții de autentic și tradițional au șansa de a-și prezenta și vinde produsele, contribuind astfel la creșterea şi dezvoltarea economiei locale.

Primele târguri organizate

Primele târguri au fost organizate în orașele din județul Cluj, apoi, începând cu anul 2012 „Produs de Cluj” a trecut granițele județului și ale țării. Au fost organizate târguri la Bistrița, Zalău, Baia Mare, Iași, Ploiești, București, Satu Mare, Oradea, Arad, Deva, Mediaş, în unele din aceste orașe prezența caravanei devenind tradiție. Tot din anul 2012 Asociația „Produs de Cluj” a trecut granițele României. Prima ieșire peste hotare a fost la Zakopane, Polonia, la Târgul European de Produse Tradiționale, urmată de o deplasare la Londra, în luna martie 2013, la târgul Internaţional de produse alimentare şi băuturi – IFE (International Food & drink Event). Extrem de importantă pentru promovarea în Europa a fost participarea Asociației la Ziua județului Cluj la Strasbourg, la a XXV-a Sesiune a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei în octombrie 2013. Începând cu anul 2015, produsele clujene sunt prezente şi la Expoziția Internațională Grȕne Woche (Săptămâna Verde), de la Berlin, cel mai important târg de agricultură şi industrie alimentară din Europa .

Primul eveniment organizat

Evenimentele organizate de asociație sunt destinate tuturor producătorilor și meșterilor populari clujeni, creatori de costume populare, obiecte de artizanat, bijuterii, suveniruri, articole confecţionate manual, în ateliere proprii. Alături de aceștia, la toate manifestările sunt prezenți producători clujeni de fructe și legume, uleiuri presate la rece, apicultori, dar și mici fermieri care desfac brânzeturi, produse de carne de porc, dulcețuri, turtă dulce, toate preparate după reţete transmise din generaţie în generaţie. La evenimentele “Produs de Cluj”, nu lipsesc vinurile și sucurile naturale, precum și produsele de lavandă.

Primul eveniment organizat de Asociaţia „Produs de Cluj” s-a desfășurat în iunie 2011, de atunci, anual având loc, în medie, zece târguri proprii precum şi numerose participări la evenimente naţionale şi internaţionale. Se poate afirma, că Asociaţia și târgurile pe care le-a organizat au devenit, de-a lungul anilor, evenimente așteptate nu doar de expozanți, ci și de locuitorii orașelor în care caravana produselor de Cluj a poposit. Succesul târgurilor organizate este asigurat, în primul rând, de faptul că partenerii Asociaţiei expun produse tradiţionale, obţinute prin practici tradiţionale. Pe durata târgurilor, vizitatorii au posibilitatea nu doar să cumpere produse de calitate, ci și să urmărească spectacole de folclor de pe valea Someșului, susținute de interpreți și ansambluri folclorice clujene.

Consecventă scopurilor

Consecventă scopurilor stabilite de fondatori la constituire, Asociaţia Produs de Cluj va continua să organizeze şi să participe la evenimente naţionale şi internaţionale, în cadrul cărora producătorii şi meşteşugarii care ne-au fost şi ne sunt parteneri vor putea să prezinte minunile pe care le au în suflet, care le ies din mâini.

Produs de Cluj, Tradiție, Valoare și Clutura

Valorile comunităţii Produs de Cluj

patent
AUTENTICITATE
ecology
SUSTENABILITATE
mandala
TRADITIE
knitting
MESTESUG